Kornea rahatsızlıkları arasında en önemlilerden birisi olan keratokonusun tedavi edilmesini ve ilerlemesini durduran Corneal Cross Linking, son 5 yıldır sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Bu tedavi yönteminde Ultraviole A ve Riboflavin kullanılmakta ve bu sayede korneanın yapısı güçlendirilmektedir. Corneal Cross Linking kısaca CCL tedavisinde temel amaç, kornea yapısının güçlendirilmesi ve hastalığın da durdurulmasıdır.
CCL tedavisi olmadan önce bir takım tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Bu tetkikler ise şu şekilde listelenebilir:
• Hem gözlüklü hem de gözlüksüz bir biçimde görme düzeyinin ölçülmesi
• Damlalı ve damlasız kırma kusuru (refraksiyon)
• Korneanın kalınlığı
• Kornea topografisi
• Göz dibi (fundus) muayenesi
CCL Tedavisi Nasıl Uygulanmaktadır?
CCL tedavisinin uygulanabilmesi için öncelikle hastalığın ilerleyici olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir. Yapılan tetkikler sonucunda hastalığın ilerleyici olduğu tanısı konulursa daha sonra Corneal Cross Linking yani CCL tedavisi uygulanabilmektedir.
Peki Bu Tedavi Yöntemi Nasıl Uygulanır?
Riboflavin / B2 Vitamini Damlatma:
Öncelikle topikal anestezi yapılmakta ve damla ile göz uyuşturulmaktadır.
Daha sonra topikal anestezik damla damlatıldıktan sonra spatül veya alkol yardımıyla korneanın epiteli mekanik olarak kaldırılmaktadır.
Bu işlem sonrasında ise riboflavin yani B2 vitamini, kornea üzerine 5 dakika ara ile 2’şer damla damlatılır. Bu 30 dakikalık bir işlemdir.
UV Işığı Uygulaması:
• 30 dakikalık işlem sonrasında hasta biomikroskopa oturtulmaktadır.
• Daha sonra ön kamarada riboflavin floresansı görülür ve ışık 4-5 cm uzaklıktan yaklaşık 7 milimetrelik bir alanda 30 dakika botunca uygulanır.
• Bu işlem sırasında her 5 dakikada bir göze 2’şer damla Riboflavin damlatılmaktadır.
• En son, göze bandaj takılır ama göz kapatılmaz.
Bu işlemler sonrasında göz 3 gün sonra tamamen iyileşmektedir. Bu 3 günlük sürede hasta ağrı, batma ve yanma hissedebilir. Tedavi sonrasında damlalar 1 ay süreyle kullanılmaktadır.
Corneal Cross Linking Ameliyatından Sonra Neler Olmaktadır?
Corneal Cross Linking tedavisinden sonra yaklaşık 3 gün boyunca gözde ve başta ağrı hissedilebilir. Bununla beraber anestezinin etkisinin geçmesiyle beraber yanma ve batma olur. Ameliyattan hemen sonra yaklaşık 5-6 saat boyunca, şiddetli ağrı, kızarıklık, göz kapaklarında şişme ve bulanık görme yaşanabilir. Bunlar son derece normal etkilerdir. Bu gibi durumlarla baş edebilmek için eve gider gitmez loş ışıkta dinlenmeniz gerekmektedir. Bununla beraber ağrı kesici alabilir, gözler kapalıyken göze soğuk uygulama da yapabilirsiniz. Ameliyatın 1. ve 3. Gününde kontrol yapılır ve koruyucu amacıyla koyulan lens çıkarılır. Bu sayede batma ve bulanık görmeler biraz daha iyileşecektir. Corneal Cross Linking tedavisinden sonra keratokonus artık ilerlemeyecek, yani kornea gün geçtikçe incelmeyecektir. İyileşme sürecinde gözde kaşınma isteği olabilir, bu süreçte göz ovalanmamalı ve kaşınmamalıdır.
Neler Değişecek?
Corneal Cross Linking (CCL) tedavisi ile beraber iyileşme sürecine gireceksiniz. Tedavinin ardından 7 ila 10 gün arasında bulanık görme sorunu yaşanacaktır. İlk 1 ay da kimi zaman net kimi zaman bulanık görebilirsiniz. Korneal çapraz bağlama yani Corneal Cross Linking tedavisi, korneanın dokularını güçlendirir. İlerleyen dönemlerde görme kalitesi daha da netleşecektir. Ameliyattan yaklaşık 3 ay sonra mutlaka doktor kontrolüne gidilmesi gerekmektedir. Bununla beraber 6 ay boyunca doktorunuzun sizin için planladığı tedavi yöntemlerini de mutlaka izlemelisiniz.
Ameliyat Sonrası Normal Yaşantıya Dönme
Ameliyat sonrasında 3. Günden itibaren normal hayatınıza dönebilirsiniz. Tabi bu kişinin vücuduyla alakalı bir durumdur. Bazı insanlar 3 günde kendine gelirken bazıları için bu süre biraz daha fazla olabilir. 7 günlük bir istirahattan sonra ise işe dönülebilir.