Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız ve diş sağlığı; diş başta olmak üzere diş eti, damak, çene gibi yapılar ile ilgili sorunların çözümünü sağlayan profesyonellik alanıdır. Bu alanın önemi, ağız ve diş sağlığının genel sağlık için ne kadar kritik olduğunun anlaşılması ve bu sağlığı olumsuz etkileyecek şekerli besin tüketimi gibi alışkanlıkların yaygınlaşmasıyla daha da artmıştır.

Ağız ve diş sağlığının farklı alanlarda uzmanlık gerektiren çok sayıda alt dalı vardır. Bu alt dallarından biri ortodontidir. Ortodonti, diş ve çenenin dizilim bozuklukları ile ilgilenir. Pedodonti ya da diğer adıyla pediatrik diş hekimliği ise çocuklarda ağız ve diş sağlığıyla ilgili hem önleyici hem de tedavi edici işlemler yapan alandır. Periodontoloji; dişleri çevreleyen ve destekleyen diş eti, alveolar kemik, periodontal ligament gibi yapılarla ilgilenen ağız ve diş sağlığı alt dalıdır. Endodonti de dişin pulpa, kök gibi bölümlerinin hastalıklarını tedavi eden bölümdür. Ağız ve çene cerrahisi ise ağız içerisindeki yapıların ve çene kemiklerinin hastalıklarını cerrahi olarak düzeltmeyi hedefleyen bir alandır.

İmplant
Dental implant; ağızda eksik dişlerin bulunduğu alandaki kemik içerisine yerleştirilen titanyum vidalardır. Bu vidalar diş kökünü taklit eder. İmplant vidalara bağlantılı olarak protez dişler yapılarak eksik dişlerin yeri doldurulur.

Zirkonyum Kaplama
Zirkonyum beyaz renkli estetik ve kırılma direnci yüksek bir metaldir. Sabit protez uygulamalarında tek başına kullanıldığı gibi porselen yapıdaki protezlerde alt yapı olarak da kullanılmaktadır. Estetik özelliğinden dolayı gülüş tasarımında özellikle tercih edilmektedir.3

Estetik Lamina Kaplama
Porselen lamina kaplaması dişlerin yanlızca dudak ve yanağa bakan ön yüzeylerinde minimum aşındırma (0,7 mm kadar ) yapılarak uygulanan bir sabit protez yöntemidir.

Estetik Gülüş Tasarımı
Hastanın ihtiyacı doğrultusunda ortodontik uygulamalar, diş eti operasyonları ve protez uygulamalarının bir kombinasyonun sonucu hasta için en uygun doğal ve estetik diş – gülüş tasarımı yapılır.

Estetik Dolgu
Hastanın dişlerinin doğal anatomik yapısına uygun ve bire bir uygun renk belirlenerek kompozit dolgular ile yapılan restorsyonlardır.

Porselen Kaplama
Porselen Diş Kaplama: Çeşitli sebeplerle aşırı madde kaybına uğramış dişler veya estetik sorunlara bağlı olarak dişlerde bir miktar aşındırma yaparak, diş şeklinde porselen yapıdaki materyaller ile kaplanması işlemidir.

Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma, profesyonel diş beyazlatma ajanları kullanılarak mine ve dentin yapısında farklı nedenlere bağlı olarak oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin giderilmesi işlemidir. Renklenmenin şiddetine göre bu işlem bir kaç kez tekrarlanabilir.

Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız kokusu diş ve diş eti hastalıkları, burun hastalıkları, kan hastalıkları, solunum ve sindirim sistemi hastalıkları gibi bazı sistemik hastalılara bağlı olarak oluşabilmektedir. Öncelikli olarak ağız kokusuna sebep olan etken belirlenir sonrasında ise gerekli tedaviler uygulanarak ağız kokusu giderilir.

Gömülü Diş Çekimi
Sürmesi gerekirken farklı nedenlere bağlı olarak sürememiş diş eti ya da kemik atında kalmış dişlere gömük diş olarak isimlendirilir. Sıklıkla 20 yaş dişler ve köpek dişlerde rastlanılan bir durumdur. Gömülü dişlerin tedavisinde öncelikli olarak ortodontik müdahaleler ile dişlerin sürmesi değerlendirilir. Sürmesi mümkün olmayan dişler uzun dönem takip edilebilir ya da cerrahi operasyonlar ile çekilir.

Protez Uygulamaları
Diş protezleri sabit ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılmaktadır.
Hareketli protezler; tüm diş eksikliğinde kullanılan tam protezler ve bir kısım diş eksikliğinde kullanılan bölümlü protezlerdir. Bu protezler implant üstü olarak da kullanılmaktadır.
Sabit protezler ise kron- köprü kaplamalar, lamina-veneer kaplamalar , zirkonyum kaplamalar ve implant üstü sabit protezlerdir.

Sedasyon ve Genel Anestezi Uygulamaları
Çocuk, engelli ve anksiyetesi yüksek bireylerde diş tedavilerinin yapılabilmesi için anestezi uzmanı kontrolünde hastaların ilaç kullanılarak sakinleştirilmesi sedasyon, hastaların bilincinin kapalı olarak derin uyku halinde uyutulması ise genel anestezi olarak isimlendirilmektedir. Bu işlemler ameliyathane ortamında anestezi uzmanı kontrolünde gerçekleştirilmektedir.
Sedasyon ve genel anestezi altında hastanın ihtiyacı olan tedaviler rahatlıkla ve hasta konforu sağlanarak yapılmaktadır.

Orotodonti (Diş Teli)
Alt ve üst çeneyi ilgilendiren iskeletsel problemler ve dişlerdeki düzensizlikler ortodontik uygulamalar ile tedavi edilmektedir. Hastalara plak ve diş telli uygulanarak ortalama olarak 1,5-2 yıl sürede tedaviler yapılmaktadır.

Dişlerdeki düzensizliklerin tedavisinde estetik braketler de kullanabilmektedir. Aynı zamanda diş teli kullanılmadan bireylere özgü hazırlanan şeffaf plaklar (İnvisalign) ile de dişlerdeki düzensizlikler tedavi edilebilmektedir.

Çeneleri ilgilendiren iskeletsel problemler erken yaşlarda büyüme ve gelişimden faydalanılarak, erişkin yaşlarda ise cerrahi olarak tedavi edilebilmektedir.

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)
Süt dişleri doğum sonrası ortalama olarak 6. ay sürmeye başlar ve 24-30 ay aralığında 20 adet süt dişin sürmesi tamamlanır. Sürme esnasında çocukta bazı huzursuluklar meydana gelebilir. Bu nedenle dişlerin sürmesi ile birlikte her 6 ay da bir diş hekimi kontrolü tavsiye edilmektedir.

Çocuklarda daimi dişler 6-12 yaş aralığında sürmektedir. 6 yaşından sonra sürme rehberliği açısından yine bu dönemde diş hekimi takibi önem arzetmektedir. Aynı zamanda bu dönemde erken ortodontik müdahaleler de yapılabilmektedir.

Çocuk hastalarda erken teşhis ve tedaviler daha ileri işlemlere gereksinimi azaltacak ve çocuklarda oluşabilecek korku ve kaygı önlenmiş olacaktır.

Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları)
Sağlıklı diş eti mine seviyesinde açık pembe renkte portakal kabuğu gibi pütürlü bir görünüme sahiptir. Plak ve diş taşları diş etlerinde kanamalara ve gingivitis denilen diş eti hastalığına neden olmaktadır. Gingivitis tedavisi yapılmaz ise diş etlerinde ve diş kökünü saran alveol kemik de çekilmelerin olduğu periodontitis hastalığı meydana gelir. Periodontitis nedeniyle dişlerde herhangi bir çürük ve problem olmamasına rağmen, destek dokuların yıkımı nedeniyle dişler kaybedilebilir.
Gingivitis ve periodontitis tedavisinde diş taşı ve plak temizliği, estetik diş eti operasyonları, diş eti cerrahileri, kemik grefleri ile kemik dokuda güçlendirme gibi tedaviler uygulnamaktadır.

Endodonti (Kanal Tedavisi)
Dişlerimiz mine, dentin, sement ve pulpa denilen 4 farklı dokudan meydana gelmektedir. Pulpa dokusu dişimizin ağız içinde gözüken kısmının en derin merkezinde, köklerde ise kök boyunca ilerleyen kanal içerinde yer almaktadır. Pulpa dokusu içerinde sinir ve damarların bulunduğu bir yapıdır. Pulpa içerindeki sinir yapı dişte oluşan ağrının kaynağıdır.

Dişimizde meydana gelen çürük pulpa dokusuna kadar ilerlerse eğer, pulpada enfeksiyon oluşumuna, ağrı ve iltihaplanmalara neden olur. Bu durumlarda pulpa dokusunun, diş ve kök kanallları içerisinden uzaklaştırılıp yerine dolgu yapmak gerekmektedir. Bu işlem kanal tedavi olarak tanımlanır.