Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi

Kalp Damar Cerrahi
Tıp merkezimizde bulunan Kalp Damar Cerrahisi bölümünde görev yapan ikisi profesör, biri uzman ekibimizle, daha önce kalp ameliyatı geçirmiş hastalarımız ile kalp damar, kapak nedeniyle ameliyat olması gereken hastalarımıza yönelik, özellikle bacak damarı tıkanıklıkları, varisler konusunda değerlendirme yapılmaktadır.

Kalbiniz kaslardan yapılan güçlü bir pompadır. Hergün yaklaşık 1500 litre kanı vücudunuza pompalar. Kalp kası- nın da görevini tam ve doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için, uygun miktarda kan almasına ihtiyaç vardır. Kalbiniz gereksinimi olan kanı, kalp damarlarından (koroner damarlar) alır. Kalp damar hastalığı (koroner arter hastalığı), kalp damarlarının kısmen daralması, hatta tıkanması sonucu oluşur. Tıkanma sonucu kalp yeteri kadar beslenemez, oksijensiz ve besinsiz kalır. Bu yüzden gerektiği gibi çalışamayabilir. Sonuçta, anjina denilen göğüs ağrısı ortaya çıkabilir. Kalp damarlarından biri veya birkaçı tamamen tıkanırsa, kalp krizi görü- lebilir. Kalp krizi kalp kaslarının zarar görmesine sebep olur.

Kalp Damarlarının Daralmasına Ne Sebep Olur?
Kalp damarları kanın rahatça akabileceği tüplere benzer. Damarların duvarları düz kastan oluşmuştur ve elastik yapıdadır. Kalpteki kan damarları gençlik dönemlerinizden itibaren yavaş yavaş yağlanır. Yaşınız ilerledikçe yağ damar duvarlarına birikir ve hasar verir. Damarlar kendini iyileştirmek için bazı maddeler salgılar. Böylece damarlar daha da kalınlaşır. Kanın içinde bulunan protein, kalsiyum gibi maddeler ve bazı hücreler gelip bu bölgeye yapışırlar. Bu maddeler ve yağ birikintileri plakları oluşturur. Plaklar büyüyerek, damarları daraltır. Bu olaya ateroskleroz denir.

 

Kalp Damar Hastalığının Bulguları Nelerdir?
En temel belirtisi göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısı basınç hissi, acıma, batma, yanma ve rahatsızlık hissi gibi çok farklı şekillerde tanımlanabilir. Hazımsızlık veya mide yanması ile karıştırılabilir. Ağrı genellikle göğüste hissedilir fakat sol omuz, kollar, boyun, sırt ve çeneye doğru yayılabilir.

Diğer bulgular:

– Nefes darlığı,

– Kalp hızının aşırı artması,

– Terleme,

– Düzensiz kalp atışları,

– Bitkinlik veya baş dönmesi,

– Kusma hissi.

– Tedavisi Neleri İçerir?

– Risk faktörlerinin düzeltilmesi,

– Diyet ve doğru beslenme,

– Egzersiz eğitimi,

– İlaç kullanımı,

– Revaskülarizasyon ve cerrahi yöntemler.

 

Kalp Damar Hastalığı Risk Faktörleri Nelerdir?

Kalp damar hastalığı için bazı değiştirilemeyen risk faktörleri vardır.

Bunlar: yaş, cinsiyet, aile hikayesi (ailede herhangi birinde 50–55 yaşından önce bu hastalığın görülmesi)

Değiştirilebilen risk faktörleri ise kan yağları seviyesinin yükselmesi (örneğin, kolesterol yüksekliği), yüksek kan basıncı (hipertansiyon), sigara içme, yağlı yiyeceklerle beslenme, obezite, aktivite seviyesinin çok düşük olması, aşırı alkol tüketmek ve strestir.

– Sigara içmek, kalp damar hastalığına yakalanma riskini iki kat artırır. Pasif içiciliğin de aynı oranda etkisi vardır.

– Obezite hastalık riskini artırır (özellikle yağ karın bölgesinde toplanmışsa).

– Obezitenin varlığı vücut kütle indeksine göre değerlendirilebilir.

 

Vücut kütle indeksi=kilo (kg)/ [boy (m2 )] Vücut kütle indeksi, 25–29,9 kg/m2 ise aşırı kilolu, 30 kg/m2 ise obez kabul edilir.

• Kan yağlarının yüksek olması ve aşırı alkol tüketimi de çok önemli risk faktörleridir.

• Beslenme bozuklukları: Lifli besinleri tüketmemek, C ve E vitaminlerinin alınmaması riski artırır.